• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Сторінка сестри медичної старшої

ОРГАНІЗАЦІЯ
МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ

/Files/images/18.gif

У ЗДО № 290 організована робота медичного кабінету, ізолятору. Приміщення відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, оснащені та забезпечені необхідним обладнанням та лікарськими засобами, виробами медичного призначення.

Для роботи медичного персоналу, організації медичного обслуговування дошкільників у дитячому садку створені всі необхідні умови. У медичному кабінеті працює сестра медична старша Батталова Н.В., яка веде облік медичного обладнання, лікарських засобів та виробів медичного призначення, імунобіологічних препаратів, дотримується правил і термінів їх зберігання та використання, забезпечує їх своєчасне поповнення.

У своїй роботі медслужба керується чинним законодавством, нормативно-правовими актами органів охорони здоров’я, освіти та науки, здійснює постійний контроль за станом здоров’я дітей, проведенням обов’язкових медичних оглядів дошкільників та працівників, профілактичних щеплень у порядку і в терміни, встановлені МОЗ України, надає невідкладну медичну допомогу вихованцям у разі гострого захворювання або травми, здійснює контроль за організацією та якістю харчування, дотриманням раціонального режиму освітньої діяльності, санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічного режиму; проводить санітарно-просвітницьку роботу серед дітей, батьків або осіб, які їх замінюють, та працівників закладу; веде звітно-облікову медичну документацію в порядку, встановленому МОЗ України.

Медичні сестри проводять медичні огляди дітей при прийомі в заклад та здійснюють медичний контроль за перебігом періоду адаптації,щоденні огляди дітей щодо виявлення у них ознак захворювань, стосовно виявлення педикульозу, грибкових захворювань, корости та інших захворювань шкіри.

Медпрацівники проводять аналіз стану здоров’я дітей за результатами обов’язкових медичних оглядів, розробляють план оздоровлення, здійснюють контроль за виконанням рекомендацій фахівців, інформують батьків і педагогічний персонал про лікувально-профілактичні заходи, проведення яких передбачається, їх результати.

Протягом року медична сестра здійснює постійний контроль за організацією рухового режиму дітей, проведенням оздоровчо-фізкультурних заходів і їх впливом на організм дитини, організацією загартування та харчування. Медпрацівник забезпечуює контроль за дотриманням режиму дня та навчальних навантажень згідно з віком дитини; профілактику травматизму, спалахів гострих кишкових та вірусних інфекцій, харчових отруєнь, отруєнь рослинами та грибами.

У медичному кабінеті в інформаційному медичному куточку сестра медична старша систематично розміщує результати контролю за дотриманням санітарно-гігієнічного режиму, екран здоров’я, санбюлетні. Щомісячно на педгодинах, виробничих нарадах при з директорові, апаратних нарадах обговорються питання дотримання санітарно-гігієнічних умов в закладі, результати медико-педагогічного контролю за станом здоров’я, нервово-психічного та фізичного розвитку дітей; результати контролю за розвитком рухів і фізичних якостей, оцінки організації, змісту та методики проведення різних форм з фізичного виховання, рухового режиму, лікувально-профілактичної, оздоровчої роботи з малюками; питання організації роботи з ослабленими дітьми, зниження рівня захворюваності серед вихованців тощо.

/Files/images/73.gif

Загартовування дитини

Загартовувати потрібно дітей з груд­ного віку. Насамперед не слід кутати дітей, у теплу погоду загортати у ватні ковдри, зав’язувати шию хусткою, прикривати го­лову чепчиком, косинкою — все це не дає ніякої користі і може пошкодити здоров’ю. Вже у півтора-два місяці дитині, якщо тільки температура повітря не нижча 20 градусів, рекомендується робити повітряні ванни. Для цього дитину 1 або 2 рази на день кладуть на 2—3 хвилини голеньку на ліжко. Поступово дитина звикає і до більші холодного повітря. Тоді можна не припиняти ванни навіть при 16 градусах тепла. Поступово слід збільшувати і тривалість повітряної ванни: до,б місяців її доводять до 5 хвилин і повторюють! по 4 рази на день. Дитина однорічна може приймати і півгодинну! повітряну ванну. Лежати дитина повинна і на спині і на животі. Влітку повітряні ванни краще робити на свіжому повітрі, у затінку, але поблизу від освітленого сонцем місця. Дуже корисні вогкі обтирання. Робити їх треба починати,, коли дитині мине 3—4 місяці. М’яку рукавичку вмочують у пі­дігріту до 37 — 38 градусів воду і злегка обтирають дитині спо­чатку руки (одразу ж треба їх насухо витерти), потім ноги, груди, живіт, спинку. Поступово треба знижувати температуру води, щоб для 12-місячної дитини вона не перевищувала 25 градусів тепла. Обтирання повинні бути приємними для дитини. Якщо вона тремтить, синіє, плаче, треба тимчасово припинити обтирання і порадитися з медичним працівником
Кір, краснуха, епідемічний паротит, поліомієліт, дифтерія, кашлюк можуть швидко поширюватись та загрожувати вам та вашій дитині.
Єдиний спосіб захиститися від цих інфекцій та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – зробити щеплення.
Якщо ваша дитина пропустила щеплення за графіком чи не має їх взагалі, надолужте за першої ж можливості. Зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я, щоб отримати щеплення безкоштовно.
Важливо пам’ятати!
  • Якщо дитина пропустила щеплення, то не потрібно починати з початку всі щеплення проти цієї інфекції.
  • Якщо графік порушено, вакцинацію можна робити проти любої інфекції у будь-якому порядку.
  • Радиморобити кілька щеплень одночасно- це світова практика, що дозволяє захистити дитину від кількох захворювань одразу.
  • В Україні зареєстрований спалах поліомієліту - небезпечного захворювання, що може призвести до невиліковного паралічу.Упевніться, що ваша дитина отримала принаймні 2 дози вакцини ІПВ.
  • У 2023 році є ризик спалаху кору. Подбайте, щоб дитина у 12 місяців мала першу дозу вакцини КПК (кір-краснуха-паротит) та у 6 років – другу дозу.
  • При травмах існує високий ризик правця, підвищується ризик заразитися на гепатит В(наприклад, під час хірургічної допомоги). Подбайте, щоб дитина мала 3 дози вакцини від гепатиту В та всі щеплення від правця згідно календаря щеплень.
  • Немає потреби в обстеженнях(аналіз крові, сечі, імунограма) перед вакцинацією.
Захистіть себе та власну дитину!

ДИТЯЧІ ЗАХВОРЮВАННЯ

Для хвороб, що отримали назву дитячі інфекції, характерне те, що хворіють на них, як правило, у дитинстві. До гострих дитячих інфекцій відносять: кір, краснуху (червону висипку), Скарлатину, дифтерію, коклюш, епідемічний паротит (свинку), вітряну віспу та поліомієліт. Більшість із цих хвороб дуже швидко поширюються і при цьому заражають велику кількість дітей. У людей, що перехворіли на них, залишається досить стійкий імунітет. Вакцинація допомогла знизити захворюваність на більшість із них. Однак вакцини не завжди дають стійкий імунітет. До того ж, у наслідок різних причин не всі діти мають профілактичні щеплення. Попередження інфекцій є провідним принципом охорони здоров'я дітей. Якщо дитини захворіла, її поведінка змінюється: вона плаче, відмовляється від їжі, стає млявою, не грається , негайно зверніться до лікаря.Не займайтесь самолікуванням!!!При перших симптомах хвороби - звертайтесь до лкаря!!!

ПРОФІЛАКТИКА ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Інфекційні захворювання виникають у наслідок проникнення в організм хвороботворних мікроорганізмів (бактерій, вірусів або найпростіших) та їх розмноження і негативного впливу на нього. Профілактика інфекційних захворювань проводить за трьома напрямками. · Перший – виявлення та ізоляція джерела інфекції, · Другий – виключення механізмів передачі інфекції, · Третій –підвищення стійкості організму дитини до інфекційних захворювань. Більшість батьків розуміє, що завдяки нескладній профілактиці хворіти дитина буде менше, а лікування (якщо вона таки захворіє) буде не таким тривалим і коштуватиме дешевше. Якщо вчасно робити щеплення та профілактичні огляди, то приводів для відвідування лікаря буде менше, а будь-які відхилення у розвитку дитини будуть виявленні вчасно. Крім того, якщо дитина звикне бачити лікаря під час планових медичних оглядів, медична допомога не буде асоціюватись лише з болем та почуттям страху.

ВІТРЯНА ВІСПА

Вітряна віспа – це вірусна хвороба, під час якої на шкірі та слизовій оболонці з'являються сверблячі пухирці. Вона легко передається повітряно-крапельним шляхом. Треба знати: Збудник хвороби – фільтруючий вірус – дуже летючий та рухливий, він може проникати крізь вікна, двері, щілини у стінах, з поверху на поверх, з приміщення у приміщення. Але він нестійкий за межами організму людини. Збудник вітряної віспи швидко гине, він не передається через третю особу та речі. Інкубаційний період (період від моменту зараження до перших проявів хвороби) від 11 до 21 доби. · Дитини, що перехворіла на вітряну віспу, набуває стійкого імунітету. · Хворий заразний для оточуючих приблизно протягом 7 днів: з дня, що передує появі пухирців, і до їх підсихання. Симптоми хвороби: · Незначне підвищення температури; · Слабкість, головний біль; · Висип: дрібні червоні сверблячі прищики, що перетворюються на пухирці, потім підсихають і утворюють струпи; · Висипка з'являється групами протягом декількох днів, тому одночасно можна побачити різні її елементи. Що перевіряти: · Кожного дня оглядайте висип, переконайте дитину, що не можна розчухувати пухирці, бо це може призвести до появи рубців, або викликати повторну інфекцію; · Діти у вічі до 7 років, які були у контакті з хворим на вітряну віспу, але не хворіли на неї, ізолюються на 21 добу з часу контакту. · В приміщенні, де знаходиться хвора дитина обов’язково тричі на день проводяться вологе прибирання на наскрізне провітрювання.При появі перших ознак захворювання обов'язково звертайтеся до лікаря!!

К І Р

Гостра вірусна хвороба, що супроводжується збільшенням температури, нежиттю, кашлем, появою червоного плямистого висипу. Треба знати:· Збудник хвороби – фільтруючий вірус – дуже летючий і майже не життєздатний поза людським організмом. · Джерелом вірусу є хвора людина, розповсюджується вірус повітряно-крапельним шляхом. · Хворі небезпечні в останні дні інкубаційного періоду та на початку захворювання. · Інкубаційний період 9-11 днів (іноді 14-17), у дітей, яким введено гамма-глобулін, - 21 день. · Хвороба може призводити до ускладнень. · Дітям, що не мають щеплення, призначають гамма-глобулін. Симптоми хвороби: · Проявляються за 10-17 днів після контакту; дитина заразна для оточуючих аж до 5-ї доби після появи висипу; · Початок кору схожий на сильну застуду (кашель, нежить, почервоніння очей, сльозоточивість, висока температура); · Нове підвищення температури відбувається на 4-й день; · З'являється висип: спочатку на обличчі та шиї, потім протягом 3-х днів – на всьому тілі; · З'являється підвищена чутливість до світла. Що перевіряти: - загальний стан дитини; - температуру тіла.

КРАСНУХА (ЧЕРВОНА ВИСИПКА)

Гостре інфекційне захворювання, яке супроводжується висипом. Треба знати: - Збудник хвороби – фільтруючий вірус. Краснуха нагадує кір, але переноситься легше. Симптоми застуди мінімальні. - Щеплення від краснухи забезпечує стійкий імунітет. - Передається хвороба тільки від хворого повітряно-крапельним шляхом. - Дитина заразна за 7 днів до появи висипу та 5 діб після його виникнення. - Інкубаційний період – 14-21 день. - Після перенесеної хвороби залишається стійкий імунітет на все життя. - Іноді хвороба ускладнюється енцефалітом або підвищеною кровоточивістю. Симптоми хвороби: · Перебіг краснухи може бути легким, тому симптоми важко виявити; · Невелика температура та нежить, за 1-2 доби – висип; · Збільшення задньошийних, потиличних та інших лімфатичних вузлів, що виникає за 1-3 доби до висипання та зникає за декілька діб після зникнення висипу; · Висип – маленькі, червоні, трішки випуклі плямки, звичайно з'являються спочатку на обличчі та протягом доби розповсюджуються по всьому тілу. Що перевіряти: - загальний стан дитини; - температура тіла.

КОКЛЮШ

Важка інфекція дихальних шляхів, що викликає сильний кашель. Треба знати:
· Діти народжуються без імунітету до коклюшу, тому без щеплення вони можуть захворіти вже на першому році життя.
· Без лікування коклюш може призвести до смерті, особливо у дуже маленьких дітей.
· Хвора дитина заразна протягом усього періоду кашлю (5 тижнів).
Симптоми хвороби: - спазматичний кашель, що переривається судомним вдихом; іноді закінчується блюванням; триває довго і збільшується; - появі кашлю передує збільшення температури до 37-38 градусів. Потрібно перевіряти чи було щеплення від коклюшу.

СКАРЛАТИНА

Варіант стрептококової інфекції, що викликає ангіну та висип на шкірі, а також симптоми інтоксикації. Може призвести до ускладнень з боку серця та нирок.
Треба знати: - Збудник хвороби – стрептокок. Джерелом інфекції є хворий. Розповсюджується бактерія повітряно-крапельним шляхом, частіше за все проникає до організму через ніс та очі, іноді крізь уражену опіком та поранену шкіру. Збудник хвороби може існувати і поза організмом людини, тому одяг хворого, його речі, книги та іграшки, якими він користувався, можуть бути джерелом розповсюдження інфекції.
Інкубаційний період від 1 до 7 діб, іноді до 12 діб. Після перенесеної хвороби виникає імунітет, але іноді можливі повторні випадки захворювання на скарлатину, які пов'язані з послабленням захисних сил організму. Ускладнення виникають рідко, але можуть бути небезпечними.
Симптоми хвороби:
· Часто хвороба починається з головного болю, блювання, болю в горлі, підвищення температури до 39 градусів;
· Крапкоподібний червоний висип з'являється по всьому тілу в перші 1-2 доби хвороби;
· Висип грубий на дотик, при натискуванні плями на деякий час стають білими;
· Висип найбільш виражений в паху, під пахвами, на внутрішніх поверхнях рук та ніг. Потрібно стежити за загальним станом дитини та температурою тіла.

ЕПІДЕМІЧНИЙ ПАРОТИТ (СВИНКА)

Гостре вірусне захворювання, що характеризується загальною інтоксикацією, ураженням слинних залоз, а також нервової, травної та статевої систем.
Треба знати:
- Свинку можна попередити, зробивши дитині щеплення!
- Збудник хвороби – фільтруючий вірус, що перебуває у слині хворого, передається повітряно-крапельним шляхом. Не стійкий поза організмом, збудник свинки не переноситься третьою особою і дуже рідко передається завдяки посуду, іграшкам, книжкам, хустинкам для носа.
- Інкубаційний період – від 11 до 21 доби. Хворий заразний як в останні дні інкубаційного періоду, так і протягом всієї хвороби.
- Після перенесеної хвороби виникає імунітет.
Симптоми хвороби:
· Збільшення слинних залоз;
· Центр припухлості – мочка вуха одного або обох боків;
· Сухість у роті і біль у вусі при відкриванні рота та жуванні;
· Невелике підвищення температури;
· Поганий апетит. Потрібно слідкувати за температурою тіла; контролювати чи не з'явився біль у яєчках (у хлопчиків), у животі, головний біль.

АНГІНА (ЗАПАЛЕННЯ МИГДАЛИКІВ - ГЛАНД)

Треба знати: - Гостре інфекційне захворювання верхніх дихальних шляхів. - Мигдалики – частина лімфатичної системи. Вони відіграють важливу роль у підтриманні здоров'я. Видаляють мигдалики виключно за серйозними медичними показниками. Симптоми хвороби:
· Біль у горлі, збільшення мигдаликів, наліт або біло-жовті крапки на них;
· Загальне нездужання, зниження апетиту, головний біль;
- Підвищення температури.
При появі вище зазначених симптомів Н Е Г А Й Н О звертайтеся до лікаря, тому що ангіна дуже схожа на дифтерію, яка є дуже складним та небезпечним захворюванням!!!!!!!!!!!!!!

Не забуваймо про вітаміни!

Відомо, що для нормальної життєдіяльності та повноцінного розвитку організму дитини необхідні вітаміни, їжа, яку ми пропонуємо малюкові, повинна містити їх достатню кількість.
У наш час відомо більше двох десятків вітамінів. Для забезпечення дитячого організму особливо важливими є вітаміни А, Е, С, В та групи В (ВІ, В2, В6, В12 РР).
Вітамін D необхідний для нормального розвитку і росту кісток молодого організму. Він утворюється в шкірі під впливом дії сонячного проміння, а також вводиться в організм з їжею. Нестача вітаміну В може призвести дитину до захворювання на рахіт. Хвороба ця починається з підвищеної пітливості, облисіння потилиці, занепокоєння. Пізніше в дитини, хворої на рахіт, з'являється викривлення кісток гомілки, грудної клітки, деформація кісток черепу. Рахіт нерідко починається вже з першого року життя, але може виявитися і пізніше. Діти, що страждають на цю хворобу, значно частіше, ніж здорові, хворіють на запалення легенів та інші недуги, які протікають тяжче, а процес одужання уповільнюється.
Рахіт можливо і потрібно попередити, для цього необхідно забезпечити дитині повноцінне харчування і систематичну консультацію педіатра. Враховуючи, що в осінньо-зимовий період можливість захворювання рахітом збільшується, у цей час особливо важливим для малюка є достатня для нормального розвитку кількість вітаміну В.
Джерелом вітаміну В служать риб'ячий жир, вершкове масло, яєчний жовток, ікра, печінка тварин. Слід зазначити, що надмірне і надто довге застосування цього вітаміну також призводить до хворобливих явищ: дитина втрачає апетит, у неї з'являється кволість, нудота, в кістках відкладається велика кількість вапна, що порушує обмін речовин.
Вітамін Е активізує діяльність м'язів. Він міститься в рослинних оліях (особливо соняшниковій), молоці, яєчному жовтку.
Систематично надходити з їжею до організму дитини має і вітамін С. Нестача в організмі цього вітаміну призводить до хворобливого стану, який проявляється підвищеною стомлюваністю, кровоточивістю ясен та зниженим опором організму до різноманітних захворювань.
Будь-яка хвороба підвищує потребу організму у вітаміні С. Ягоди, фрукти, овочі — основні джерела цього вітаміну. У великій кількості вітамін С (аскорбінова кислота) міститься в листяній зелені (качанна капуста, зелена цибуля, щавель, салат, смородина, кропива тощо). Багатими на зазначений вітамін є також фруктово-ягідні рослини: шипшина, чорна смородина, суниця, пізні сорти яблук, а також цитрусові культури (мандарин, апельсин, лимон, грейпфрут). В овочах (картоплі, ріпі, помідорах, редисці тощо) вітаміну С міститься менше.
Установлено, що, наприклад, чорна смородина містить в 30, а сушена шипшина в 150 разів більше вітаміну С, ніж картопля.
Слід зауважити, що різноманітна кулінарна обробка призводить до тієї чи іншої втрати вітаміну С. Сприяє зниженню вмісту аскорбінової кислоти також подрібнення овочів та їх тривала термообробка (наприклад, варіння). Так, варіння неочищених картоплин, занурених в гарячу воду, практично не впливає на втрату вітаміну С. Якщо ж картоплини занурити в холодну воду, а потім варити, то в результаті 25 % вітаміну втрачається. Під час варіння дрібно нарізаної картоплі в супі втрачається близько 50 % вітаміну С, а при приготуванні картопляних котлет ще більше — 93-95 %.
Наслідком нестачі інших важливих вітамінів є також розвиток хворобливих станів дітей.
З метою профілактики такого явища слід забезпечити різноманітне, повноцінне та збалансоване харчування дитини.
Вітаміни групи В (ВІ, В2, В6, ВІ2, РР), важливі для нормального кровотворення та діяльності нервової системи, надходять до організму з борошном та борошняними продуктами, крупами, жовтками яєць, картоплею, квасолею, горохом, дріжджами, м'ясом. Значна кількість вітаміну В2 міститься також в молоці, молочних продуктах та житньому хлібі.
Вітамін А необхідний для здорового стану шкіри, а також для нормального зору.
Джерелом вітаміну А служать печінка тварин, вершкове масло, вершки, сметана, сир, яєчні жовтки. Зелень і деякі плоди містять каротин, що в організмі людини перетворюється на вітамін А. Насамперед це морква, помідори, абрикоси, обліпиха, зелена цибуля, шпинат, петрушка, кріп.
Отже, більшість вітамінів належить до незамінних харчових речовин, життєво необхідних органічних сполук, які так потрібні, особливо дитячому, організму. Вітаміни також корисні для малят із зниженим імунітетом, під час хвороб та для їх профілактики.
В осінньо-зимовий період в їжі, як правило, кількість необхідних вітамінів знижена. Тому доцільно малятам давати дитячі вітаміни та вітамінні препарати, які продаються в аптеках. Правильно дібрати такий засіб, враховуючи індивідуальні особливості вашої дитини, допоможе вам кваліфікований лікар-педіатр.

Компоненти харчування

Харчові джерела вітамінів та мінеральних речовин

Біотин - Печінка, яєчний жовток, овес, овочі, горіхи, пророщене зерно

Вітамін А (ретинол) - Риб’ячий жир, печінка, нирки, молоко, масло, сир, яйця, маргарин, зелені листкові овочі, жовті та червоні фрукти й овочі (зокрема абрикоси, морква, помідори)

Вітамін В1 (тіамін) - Свинина, бекон, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, дріжджі, соя, риба, зелені овочі (зокрема горошок), картопля

Вітамін В12 (ціанкобаламін) - Печінка, м’ясо, яйця, дріжджовий екстракт, молочні продукти, риба. У рослинній їжі відсутній

Вітамін В2 (рибофлавін) - Клітковина, печінка, дріжджі, зернові зародки, м’ясо, соя, яйця, овочі, горіхи, молочні продукти (зокрема сир)

Вітамін В3 (ніацин) - Печінка, пісне м’ясо, продукти із цілого зерна, овочі (зелений перець, горошок, картопля тощо), риба, дріжджі, арахіс, сир, яйця

Вітамін В5 (пантотенова кислота) - Більшість продуктів, як-от: м’ясо, зернові продукти (зокрема з висівками, темний рис), овочі, дріжджі, яйця, горіхи

Вітамін В6 (піридоксин) - М’ясо, яйця, риба, хліб, зелені овочі (зокрема капуста), дріжджі, пророщене зерно та продукти з борошна з висівками, молоко

Вітамін Д (кальциферол) - Масло, маргарин, яйця, риб’ячий жир, жирна риба

Вітамін Е (токоферол) - Насіння, зелені листкові овочі, горіхи, хліб із висівками, маргарин, крупи, яєчний жовток, рослинна олія, пророщене зерно

Вітамін К - Зелені овочі, соя, печінка, рослинна олія, крупи, фрукти, горіхи

Вітамін С (аскорбінова кислота) - Чорна смородина, шипшина, солодкий перець, апельсини, лимони, помідори

Залізо - М’ясо, печінка, нирки, яйця, квасоля, сочевиця, шпинат, курага, дріжджі, інжир, чорнослив, крупи, горіхи, какао, патока

Йод - Морепродукти, печінка тріски, фрукти, овочі. Йодовані добавки містяться також у деяких сортах кухонної солі

Калій - Крупи, фрукти і фруктові соки, овочі, горіхи, м’ясо

Кальцій - Молоко, йогурт, сир, м’ясо, крупи (зокрема вівсяна), риба (зокрема сардини), зелені овочі (крес-салат, шпинат тощо), кунжут, горіхи

Лецитин (холін та інозитол) - Яєчний жовток, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, овес, горох і боби, горіхи, пророщене зерно

Магній - Зелені овочі (крім шпинату), хліб, молоко, яйця, арахіс, соя, кунжут, ціле зерно

Марганець - Листкові овочі, боби, горох, ананаси, продукти із цілого зерна, яєчний жовток, горіхи, насіння, чай, кава

Мідь - Зелені овочі, печінка, молюски, продукти із цілого зерна, сухофрукти, миндаль

Сірка - Яйця, м’ясо, риба, молоко, крупи. Міститься у всіх білках

Фолієва кислота - Печінка, зелені овочі, бобові, хліб, банани, продукти із цілого зерна, дріжджі

Фтор - Чай, морська риба

Цинк - М’ясо, продукти із цілого зерна, бобові

У зимовий період раціон малюка має бути висококалорійним, вміщувати багато білків, вуглеводів і вітамінів. Рис, гречана та вівсяна каші, біле куряче й індиче м'ясо, риба, нежирні свинина і яловичина мають складати основу харчування.

І звісно ж, не можна забувати про овочі і фрукти. Холодної пори найважливішим є вітамін С, який захищає дитячий організм від застуди. Його у великій кількості містять петрушка, солодкий болгарський перець , брюссельська, цвітна, білоголова капусти та шпинат.

Аби максимально зберегти цінні речовини в овочах, варіть їх не надто довго. Найбільш корисними фруктами взимку вважаються ківі, лимон, апельсин, грейпфрут і мандарин. Якщо у малюка діатез чи алергія на ці фрукти, замінити їх можуть морожені ягоди: суниці, малина, чорна смородина, аґрус.

/Files/images/7020.gif

Застуді – жодного шансу

Якщо помітили у малюка перші ознаки застуди, негайно починайте лікування. Три – чотирирічному малюкові приготуйте гарячу ванночку для ніг. Для цього залийте суміш із чотирьох столових ложок лікарських трав(листя волоського горіха і ромашки) чотирма літрами гарячої води. Нехай дитина попарить ніжки десь п’ять хвилин. Потім ретельно витріть ступні, натріть їх спиртом, надіньте спочатку бавовняні, а потім вовняні шкарпетки і вкладіть малюка у ліжко періодично пропонуйте йому випити щось тепле, скажімо, липовий чай з малиною – рідина виводить з організму продукти інтоксикації.

У малюка нежить? Допоможе інгаляція. Кілька крапель ароматичної олії чайного дерева, шавлії, евкаліпту тощо нанесіть на хустинку, яку повісьте над ліжком. Подрібнені цибулю та часник загорніть у марлеву торбинку і на одну хвилину піднесіть до носа дитини.

Батькам на замітку/Files/images/7004.gif

Приймання дітей до закладу дошкільної освіти

Перед зарахуванням дитини до ЗДО батьки повинні підготувати її до перебування у дитячому колективі: пройти повне медичне обстеження в відділі дитячої поліклініки та отримати довідку щодо стану її фізичного та психічного розвитку.

При зарахуванні дитини до конкретної групи медичний працівник дошкільного навчального закладу збирає інформацію про особливості розвитку і поведінки дитини, оцінює її стан здоров’я.

Відомості про дитину раннього віку при зарахуванні до ЗДО заносять до історії розвитку дитини (за формою № 112/0), а дошкільного віку – до медичної карти дитини (за формою № 026/0), та повідомляють вихователю групи.

Закон України «Про охорону дитинства» від 26 квітня 2001 р. № 2402 – ІІІ із змінами і доповненнями.

Батькам та педагогам

Ранкове приймання дітей

Ранкове приймання дитини до закладу щодня здійснює вихователь групи під контролем медичного працівника. Під час ранкового прийому перевіряють стан шкірних покровів дитини, проводять опитування батьків. Усім вихованцям ясельних та карантинних груп вимірюють температуру тіла. Термометри дезінфікують.

Дітей з ознаками захворювання до закладу не приймають. Після перенесеного захворювання або тимчасової відсутності з інших причин приймання дітей дозволяють за наявності медичної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебувала під медичним наглядом.

Обов’язки медичної служби

Щоденний контроль за станом здоров’я вихованців

Медичні працівники ЗДО мають здійснювати постійний контроль за станом здоров’я дітей, надавати невідкладну медичну допомогу у разі гострого захворювання або травми, систематично навчати дітей правил особистої гігієни, проводити профілактичні щеплення спільно з лікарем-педіатром згідно з календарем щеплень у порядку і в терміни, встановлені МОЗ.

Щоденно медичний персонал контролює профілактику травматизму, спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь. Щоденні медичні огляди дітей допомагають своєчасно виявити ознаки захворювання у дитини, ізолювати вихованця від здорових дітей і надати невідкладну медичну допомогу. Основи законодавства України про охорону здоров’я від 19 листопада 1992 р. № 2801-XII із змінами і доповненнями.

/Files/images/veresen-2013/409.gif

Обов’язки медичної служби

Контроль за організацією харчування

Медична сестра закладу відповідно до законодавства здійснює постійний контроль за організацією харчування, у тому числі за безпекою харчових продуктів та готових страв; умовами та строками їх зберігання і реалізації, технологією приготування страв; виконанням норм харчування тощо. При організації харчування медичний персонал керується насамперед Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (наказ МОН, МОЗ від 17 квітня 2006 р. № 298/227) та порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах (наказ МОН, МОЗ від 1 червня 2005 р. № 242/329).

/Files/images/prazdnik_den_medsestri_1.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 5398